EL MITE DE LA CAVERNA
En aquest punt del relat, Plató, per boca de Sòcrates, explica l'existència d'un mur entre el foc i els presoners i que darrere d'aquest mur, van caminant uns homes amb unes figures al cap (unes amb una forma humana i unes altres amb una forma animal). Els captius, per la falta de mobilitat, no han vist mai una altra cosa que les ombres projectades a la paret, per aquest motiu es pensen que allò que veuen és la realitat i no consideren cap altra cosa vertadera que les ombres dels objectes.
El mite de la caverna, és un dels mites més representatius i conegut de Plató. Es pot afirmar que en l'estrany i bell mite de la caverna es concentra el més profund de tot el pensament d'aquest filòsof. Plató, relata l'existència d'uns homes captius des del naixement a l'interior d'una fosca caverna. Aquests, no només són presoners de les ombres que es formen en els habitacles subterranis sinó que també estan lligats de cames i coll de manera que han de mirar sempre endavant a causa de les cadenes. La llum que il·lumina aquella cova prové d'un foc encès darrere d'ells.
Posteriorment, s'explica la possible situació que un dels presoners fos alliberat i sortís a l'exterior. Aquest, tindria greus dificultats per adaptar-se a la llum enlluernadora del sol i per no quedar encegat, cercaria les ombres i les coses reflectides a l'aigua. A mesura que anés passant el temps, de manera gradual, s'acostumaria a mirar objectes mateixos i a la fi descobriria tota la bellesa del cosmos, provocant que sigui capaç de contemplar amb nitidesa les coses, apreciar-les amb tota la riquesa policroma i en l'esplendor de les seves figures.
Finalment, s'esmenta que si l'home que ha conegut l'exterior tornés a l'interior de la caverna amb els seus antics companys que seguien empresonats i els expliqués el gran descobriment que acabava de fer, aquests el prendrien per boig i fins i tot el podrien acabar matant.
Una explicació més simple perquè el mite de la caverna es pugui comprendre fàcilment de manera gràfica, la fa el protagonista de la famosa sèrie de TV3, Merlí, a un nen que pateix agorafòbia. Fa el símil de la situació que pateixen el seu alumne amb els presoners del mite de Plató amb la finalitat que ell s'adoni que la realitat que viu tancat a casa no és la vertadera.
El significat general d'aquest mite és el recorregut que ha de recórrer l'ésser humà per passar del món sensible on vivim, una falsa realitat, fins al món de les idees, des de la ignorància fins a arribar al coneixement. A part d'aquest significat general, utilitza alguns elements per simbolitzar diferents aspectes del dia a dia de l'home. Per exemple, podem trobar que la caverna es refereix al món sensible i l'exterior al món intel·ligible, els presoners es refereixen als éssers humans, les ombres són imatges distorsionades de la realitat, el sol pertany a les idees morals i finalment, els presoners que no es poden alliberar representen al fet que no tothom pot arribar al món intel·ligible.
El mite de la caverna pot estar relacionat amb alguns aspectes de la nostra vida i de la societat actual. Quan el meu professor de filosofia em va explicar aquest mite escrit per Plató el vaig trobar molt interessant, ja que introdueix d'una manera més senzilla molts dels conceptes que empra per explicar la seva línia de pensament. Després de llegir el text d'aquesta activitat he pogut veure com aquest relat de fa tants anys està present en el dia a dia de l'ésser humà, un exemple és en els mitjans de comunicació.
Els mitjans de comunicació tenen la influència necessària per poder canviar el pensament d'una gran part de la població. Són capaços de manipular explicant les coses des del punt de vista que els interessa més i sense contextualitzar el contingut per obtenir un posterior benefici. Després d'haver estudiat Plató, aquesta situació es pot relacionar amb els presoners del mite de la Caverna que veuen les ombres projectades pel foc. Ells es pensen que és la realitat però no és cert, ja que els mitjans de comunicació a l'hora d'explicar les notícies ens mostren un reflex manipulat de la realitat fent que aquells qui ho veuen visquin enganyats.
A causa de la falta de neutralitat i a la poca objectivitat de la televisió, la ràdio, els diaris... s'ha de contrastar qualsevol informació que es rebi a través d'aquests mitjans. La reflexió ha de ser el nostre pa de cada dia i no podem caure en l'error de donar coses, en aquest cas notícies, per descomptat i per certes.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada